В навечерието на Деня на детето, ученици от ОУ „Отец Паисий“ показаха колко важна е връзката между едно дете и неговия домашен любимец. В двора на учебното заведение за поредна година се проведе зооизложба, която бе съпътствана от игри и награди.

Истинско оживление кипеше през изминалия петъчен ден в асеновградското ОУ „Отец Паисий“. Освен деца, този път тук имаше кучета, котки, рибки, птички и какви ли още не животни. Зооизложбата „Аз и моят най-добър приятел“ показа колко много деца имат домашен любимец и колко силна е връзката им с техните животинки.

На изложбата имаше доста кучета и котки, но не се стигна до конфронтации. Част от кучетата по-скоро се лаеха или опознаваха едно друго и като че ли не се дразнеха особено от присъствието на котките, които пък от своя страна не закачаха птичките и рибките. Сякаш всички знаеха, че изложбата е и конкурс и трябва да спазват добро поведение.

Магдалена Генова, начален учител в ОУ „Отец Паисий“, бе сред основните организатори на мероприятието и в случая влезе и в ролята на водеща. Тя ни разказа за интересната инициатива, която се провежда в школото – са самата организация, за регламента и различните категории, за които собствениците на домашни любимци ще получат награди. Тя, както и директорът на училището Любен Жилков увериха, че мероприятието, което се радва на силен интерес от страна на ученици и родители, ще се провежда и в бъдеще.

На място имаше и специални гости от пловдивска ветеринарна клиника, които бяха осигурили и част от наградите за победителите. Срещаме и един бивш възпитаник на ОУ „Отец Паисий“, който в момента следва ветеринарна медицина в Стара Загора –
Стойчо Гергинов разказа както на нас, така и на децата, защо е избрал да бъде ветеринар и как всяко едно дете, което обича животните, също може да се ориентира към тази професия.

За да е още по-забавно, се проведе и игра с въпроси, чиито отговори попълниха кръстословица, посветена на животните. Всички присъстващи, които разгледаха зооизложбата, гласуваха за домашните любимци, допаднали им най-много. След това гласовете бяха преброени и се пристъпи към награждаването на победителите. Едната категория бе за „Едра порода куче“. Тя бе спечелена от Алисън Идриз и нейният Ротвайлер Арес, който разбира се също получи награда. При „Дребните породи“ първото място грабна кучето Мока от породата Чихуахуа и нейният стопанин Симай Мурад. В категория „Котки“ първенец стана любимецът на Теодора Радомирска. Адем Мехмед спечели в категория „Птици“ със своите два красиви гълъба, които, както разбрахме, още си нямат имена. Любопитното зайче Роки и неговият стопанин Даниел спечелиха категорията „Гризачи“. Рибките на Иван-Никола нямаха конкуренция и също бяха наградени. Имаше и комплексна награда – „Любимец на децата“, която бе присъдена на котката Мия от породата Британска късокосместа.

Така с много емоции и разбира се, награди, премина зооизложбата „Аз и моят най-добър приятел“. Децата видимо бяха заредени с много положителна енергия, преди да отпразнуват своя празник на 1-ви юни.