Tomas Ragina/ Getty Images
Tomas Ragina/Getty Images

Тази нощ в телевизионния ефир президентът на Русия Владимир Путин обяви започването на война срещу Украйна под названието „специална военна операция в Донбас“. Светът осъмна с новината за пълномащабната военна операция на територията на цяла Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски въведе военно положение и обяви затваряне на въздушното пространство за граждански полети.

В социалните мрежи и в медиите непрекъснато се разпространява информация за взривове на територията на Украйна. CNN съобщи, че експлозии са чути в Киев и Харков. Появиха се и свидетелски разкази в мрежата за взривове в Бердянск, Краматорск, Бориспол, Бровари, Гатно и други градове. Съобщава се за кибератаки срещу украински държавни институции и банки. Снимки и видеа показаха как жителите на Киев напускат града в посока западните граници на Украйна.

4000 българи ще бъдат евакуирани, съобщиха българските власти. Страната ни е готова да приеме бежанци. Няма директна заплаха за България, каза премиерът Кирил Петков, а президентът Радев заяви, че е абсолютно недопустимо в 21 век в Европа да летят стратегически бомбардировачи и да осъществяват удари.

Ето как коментираха събитията в Украйна и жители на Асеновград, които в мненията си заеха абсолютно противоположни позиции:

„Просто съм бесен. В този свят има 4-ма ненормалници: Байдън, Путин, Ердоган и „Китаецът“. Егото на единия, егото на другия….“

„Русия си е права. Трябва да се защитава. Това си е руска земя. Навремето Ленин им дал да се отделят, затова Русия си е права според мен.“

„Според мен и двете страни са прави. Макар, че можеше проблемът да се реши по друг, по-дипломатичен начин, не с война, все пак това си е типичен стил на руснаците.“

„Дано да спрат тези военни действия. Правият в случая е Украйна – иска да си запази цялостните граници.“

„Не съм съгласна с тая война. Не одобрявам действията на Путин. Това да видиш как умират хора, как ти пада къщата… Не е хубаво. “

„Той Путин си е прав за себе си. Защитава двете републики (Донбас и Луганск – бел. ред.). Те трябва са към Русия, руски са си, нищо, че са били присъединени към Украйна!“.