Левски поклонение

Асеновградчани се поклониха пред делото и героизма на Васил Левски днес, когато отбелязваме 149-тата годишнина от гибелта на великия български революционер.

В  памет на Апостола асеновградски свещеници отслужиха заупокойна панихида. Вълнуващо слово изнесе доц. д-р Тодор Чобанов – историк, археолог: „Събрали сме се пред този крепък камък, за да се преклоним пред Апостола на свободата… На днешната дата във вече далечната 1873 г. той се издигна по стълбата не към бесилото, а към безсмъртието, защото със своята лична саможертва подпечата априлската клетва на нашия народ, че ще живеем в свобода или ще загинем геройски в битка за нея. Левски успя да претвори идеите в дела …Той беше този, който извървя пътя от скромен монах, до водач на цял един народ и вдъхновител на поколенията… Не е случайно, че няма български град без паметник на Апостола…Ние оставаме във вечен дълг към него…Стъпвайки по свободната земя трябва да знаем, че за нашата свобода Апостолът надяна оковите“.

Паметта на Васил Левски бе почетена с минута мълчание. Церемонията завърши с химна на България.

Освен кмета на Асеновград доктор Грудев, на поклонението присъстваха зам.-кметът по хуманитарните дейности инж. Петър Петров, председателят на Общински съвет – Асеновград Драгомир Георгиев, народният представител д-р Иван Червенков, общински съветници, военнослужещи, общественици и граждани. Пред паметника на Васил Левски в Асеновград цветя поднесоха и много деца.