В ранни зори множество миряни и група свещеници се бяха събрали в центъра на града, за да пропътуват четири часовия път към Троянската света обител и да се включат в панихидата по повод 3 месеца без патриарха. Организатор на пътуването бе свещеноиконом Йордан Георгиев. Пред екип на ТВ САТ КОМ той сподели, че отпътува с 11 свещеници от Асеновградксата духовна околия.

След като бе избран от Светия синод, пловдивският митрополит Николай отслужи заупокойна литургия в църквата на Троянският манастир. В края на богослужението свещениците почетоха паметта на Негово Светейшество с панихида на гроба му, който се намира зад чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. Накрая на панихидата митрополит Николай произнесе прочувствена реч.

Десетки богомолци от цялата страна се стекоха в църквата на манастира, за да почетат паметта на патриарха. С голяма мъка на сърце и сълзи в очите, те си спомняха за него.

След 3-часовата служба митрополит Николай коментира кратко предстоящия избор на нов български патриарх. Той сподели, че Бог ще помогне на Българската православна църква да намери правилния си водач.

 

Текст: Йордан Караиванов, стажант-репортер