операция
операция

Сложната операцията е извършена в Отделението по Акушерство и гинекология в Многопрофилната болница за активно лечение в Асеновград, от екип специалисти: акушер-гинеколозите д-р Богдан Червенков; д-р Слави Кълев; д-р Сабрие Мурад, от хирурга д-р Тодор Кожухаров и анестезиолозите д-р Мария Даракчиева и д-р Червенков.

Като малко по-дълга и малко по-тежка от обичайното, определи операцията началникът на АГ отделението в болницата, д-р Богдан Червенков. „Големината на формацията на матката обуслови по-трудното ѝ изваждане и малко по-голямата кръвозагуба. В практиката си съм виждал само две или три такива формации и ми е трудно да разбера как една жена няма да усети образувание с такава големина в корема си. Образуваното срастване на черва беше отпрепарирано с помощта на началника на Хирургично отделение, д-р Кожухаров.‘‘, каза още д-р Червенков.

Възможно е образуванието да е и над 5 кг., нямаше възможност да го претеглим, коментира д-р Кълев. Засега не се знае дали то е доброкачествено или злокачествено, защото още няма поставена крайна диагноза, допълни той. Изгледите са туморът да е доброкачествен, но се чакат да излязат още изследвания. Предвид големината му, също, не е изключено да има злокачествени изменения в отделни участъци около него, каза д-р Червенков.

„Жената е на 32 години, а образуването на такава формация се случва много рядко на такава възраст. По-малки се срещат, но те се хващат навреме.“, обясни д-р Слави Кълев.

Това образувание е бързорастящо, установено е преди по-малко от година, но жената не е желаела операция, отсъствала е от страната, отказвала е прегледи. В крайна сметка все пак се стига до операция след като туморът нараства дотолкова, че жената изглежда като бременна в 6-7 месец. Пораженията от тумора са такива, че е невъзможно тя да има деца, обясни още д-р Кълев.

Подобни изменения  са най-характерни след 45-годишна възраст, най-вече по време на преходния към климактериума период. В репродуктивната възраст са по-редки, каза д-р Кълев. Около 30 % са  жените над 45-годишна възраст с такива проблеми, или иначе казано – всяка трета жена.

Превенцията при жените е от много съществено значение, категорични са лекарите. Един път годишно поне всяка жена трябва да направи профилактичен преглед при гинеколог, казват те. Ковид пандемията допълнително разреди профилактиката в АГ кабинетите, както и спирането на плановите операции. Не без значение е и липсата на здравната култура като един от основните проблеми на нашето общество.