Атанасовден
Атанасовден

Днес е Атанасовден. Според преданията, денят на Св. Атанасий Велики, бележи средата на зимата, затова в някои райони на страната празникът се нарича и „Среди зима“. Имен ден празнуват близо 57 000 българи.

В народните вярвания Св.Атанас е покровител на снеговете и ледовете през зимата и на този ден отива в планината, сваля дебелия кожух, облича копринена риза и се провиква “Иди си зимо, идвай лято!” Атанасовден, както и Антоновден, се почитат от ковачи, железари, ножари и налбанти, но са празници и на побратимяването, тъй като в народните представи Андон и Атанас са близнаци.

На празника гадаят какво ще бъде настъпващата стопанска година – ако е топло и снегът се топи, означава, че ще има много плодородие и пълни хамбари.

Празнична служба за Атанасовден отслужи тази сутрин в едноименния асеновградски храм, архиерейският наместник, отец Йордан Георгиев, в съслужие с отец Александър и отец Стилян. В словото си към присъстващите в храма миряни, той пожела мир, здраве и благоденствие на асеновградчани.