50- годишнината от първия полет на самолет „МиГ- 21“ на българските Военновъздушни сили бе официално отбелязана днес. Домакин на събитието стана авиобазата край село Граф Игнатиево. Организаторите на програмата бяха подготвили разнообразие от инициативи, с които да забавляват гостите.
Церемонията започна точно в 10 ч. пред монумента на самолета. На тържеството присъстваха военнослужещи от авиобаза Граф Игнатиево, както и много летци ветерани. Като благодарност към тях, за постигнати отлични резултати и заслуги при изпълнение на служебните си задължения, някои бяха наградени с почетни плакети, други- с грамоти и ръчни часовници. За да изкаже своите поздравления, специално за юбилея бе дошъл и командирът на Военновъздушните сили на България генерал майор Константин Попов. Веднага, след като приключи тържественият строй, бяха поднесени венци и цветя на паметника на летците, загинали при изпълнение на служебния си дълг.
   Малко, след края на цялата официална част, гостите на авиобазата имаха възможността да се запознаят отблизо с предназначението и летателните характеристики на самолет „МиГ- 21“, както и да наблюдават демонстрация на обслужването му от инженеро- техническия състав на базата. Час, след самото откриване на празника, бе прожектиран филм, посветен на изтребителя, заради който бе организирано и тържеството. Прожекцията бе свързана с неговата история в българските Военновъздушни сили. А именно точно на днешната дата, през 1963 г. от 19- ти изтребителен авиационен полк – Граф Игнатиево- за първи път в небето над България е полетял първият „МиГ- 21Ф- 13“. Самолетът е фронтови свръхзвуков изтребител, с възможности за бойно използване по въздушни и земни цели, денем и нощем, във всякакви метеорологични условия. На този летателен апарат са имали възможността да бъдат подготвяни стотици военни летци и авиационни специалисти. Последната модификация „МиГ- 21Бис“ е била приета на въоръжение в 19- ти изтребителен авиационен полк Граф Игнатиево на 15.12.1983 г.. Прожекцията на историческия филм не постави края на празненствата по повод 50- годишния юбилей. Друга атракция, която бяха подготвили организаторите, бе сглобяването на 50 броя триизмерни хартиени модела на самолет „МиГ- 21“. С тази задача трябваше да се справят ученици, с помощта на пилоти и техници от авиобазата.
   Малко преди да приключи днешният, изпълнен с атракции и интересни събития празник, изпълнители от Представителния ансамбъл на въоръжените сили също поднесоха своя поздрав с концертна програма. А многобройните посетители на базата през целия ден имаха възможността да се качат в кабините на изтребителите и да се потопят в авиоатмосферата.
   Най- голям интерес сред малките и големи посетители предизвикаха, разбира се, включените в програмата на празничния ден демонстрационни полети на различните видове самолети. Всички бяха вперили поглед в небето и наблюдаваха със смесени чувства красотата и грациозността на гигантските машини.