Балкански открит шампионат по обездка стратира днес в най- новата конна база у нас, изградена край село Ягодово. В него ще вземат участие представители от Гърция, Турция, Сърбия, Румъния, Молдова, Естония и разбира се, България. Състезанието ще бъде закрито на 28.07.13 г., неделя. Шампионатът е за всички възрастови групи, като ще бъдат излъчени индивидуални шампиони.
   Журито, което е съставено от чуждестранни съдии, оценява движенията на коня и как животното се подчинява на ездача. В категория „Млади ездачи“, днешните състезатели и техните коне демонстрираха умения под музикален съпровод. Българката Ива Тододрова успя да грабне второто място с резултат 68 %. Златото взе Мелиха Зографоу от Гърция, а бронзовият медал спечели Селен Акалин от Турция. В очите на всички състезатели се четяха нескрити емоции и вълнение.
   Организаторите на събитието разказаха, че за тях е гордост, че откритият балкански шампионат е първото официално състезание, което се провежда именно в базата край село Ягодово. Днес състезанието бе посветено изцяло на надпреварата по обездка в категориите „Млади ездачи“, „Юноши“ и „Мъже“. В следващите два дни, ще се състои „Турнир по покана“, в който участниците и конете им ще изпълняват прескачане и ще бъдат оценявани по издръжливост.

 

 

 

Репортер: Атанаска Маркова