Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

Бариерите в Центъра на Пловдив са незаконни

Бариерите в центъра на Пловдив са незаконни, заяви областният управител Дани Каназирева. Тя даде едномесечен срок на Община Пловдив да премахне новите преградни съоръжения. Причината е, че поставянето им не отговаря на нормативните изисквания.

През май Областната администрация е изискала от Община Пловдив всички документи във връзка с поставянето на бариери. Ново преградно съоръжение трябваше да бъде изградено и на ул. „Железарска”, която попада в границите на Капана. Арт кварталът обаче е регистриран от Министерството на културата като групова недвижима културна ценност и е със статут на защитена територия.

„Всяка една ремонтна дейност, която се осъществява на територията на подобна културна ценност, следва да бъде съгласувана с Националния институт по културно и недвижимо наследство. Такова съгласуване към момента няма. Освен това възприетият подход за регулиране достъпа на МПС както в кв. „Капана”, така и до радио и телевизионния център, категорично за целия ни екип нарушава режима за управление и използване на публичната общинска собственост и за обществено ползване”, посочи Каназирева.

Затварянето с бариера нарушава и Наредбата за спиране, престоя и паркиране на МПС в Пловдив. Липсва решение на Общинския съвет за монтиране на преградните елементи, както и на Експертния съвет на общинската комисия за безопасност на движението. „Двете заедно – липсата на решение на ОбС и на решение на Експертния съвет към Комисията по безопасност на движението категорично обуславят незаконосъобразността както на бариерите, така и на караулката, която е поставена”, подчерта Дани Каназирева. Тя отхвърля и аргументите на Община Пловдив, че бариерите са изградени по плана за противодействие на тероризма и са свързани с окончателния проект на генерален план за организацията и движението за всички улици. Решението е на база административна проверка за законосъобразността на поставените преграждения по сигнал на граждани и не подлежи на обжалване.

Край на разговора в чата
Напишете съобщение…

Exit mobile version