Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

Бърз антигенен, бърз за антитела или PCR – кой от тях да изберем, за да се тестваме за COVID 19?

Каква е разликата между бързия тест за антитела, бързия антигенен тест и PCR? В дни на пандемия с коронавирус все повече хора се тестват, но дали сме наясно кога какво да изберем, за да разберем дали сме заразени с COVID 19 в момента, дали сме го изкарали безсимптомно, на крак, или още не сме се срещали с вируса.

Най-масово у нас хората се тестват с PCR, бърз антигенен тест и бърз тест за антитела. Тези, с които се установява дали в момента сме заразени или не, са PCR и антигенният тест. Още в началния стадий на болестта – на третия или четвъртия ден, след контакт със заразен, можем да си направим един от двата теста, но не по-рано, за да не покажат фалшив отрицателен резултат. И PCR-ът и антигенният тест се правят с проба, взета от гърлото или носоглътката. Хората често избират по-евтиният вариант с антигенния тест, който е готов в рамките на минути. Ако той се окаже положителен, тогава вече за потвърждение може да се направи и PCR тест, който обаче е по-скъп, някъде между 120 и 130 лв., а резултатът излиза от 24 до 36 часа.

При PRC-а се открива РНК на вируса (неговия геном). При антигенния тест се откриват други антигенни структури, но не в генома, а в обвивката (белтъка) на вируса.

Другият масов тест, който се прави у нас, е този за антитела. Такъв правим за да проверим дали вече сме прекарали инфекцията, или още не сме. За да се образуват в организма антитела, трябва да е минал период на боледуване от поне седмица до 10 дни. Тестът за антитела е с кръвна проба. Той отчита различни антитела – IgM и IgG, като първият вид се образуват между 7-10 дни след инфектиране, а за образуването на втория вид са необходими най-малко три седмици – период, за който се смята, че заразеният вече е оздравял.

В МБАЛ Асеновград се правят и трите вида изследвания, като процедурата е както навсякъде другаде – първо на касата се заплаща избрания тест, след което в лабораторията се извършва манипулацията с взимане на кръв от пръста или секрет за PCR в сертифицираната лаборатория на входа на болницата.

При бързите тестове след 20 минути става ясно дали сме преболедували и сме изградили антитела, или не сме се заразявали с коронавирусна инфекция, ако сме избрали този за антитела, или дали в момента сме заразени в COVID 19 или не, ако предпочетем бързия антигенен тест. Цената на теста за антитела е 25 лв., а за бързия антигенен – 30 лв.

От 1.12.2020 г. всички общопрактикуващи лекари в страната издават електронни направления за безплатни PCR тестове. На такъв има право всеки, който е с поне два симптома на COVID-19. След консултация по телефона личният лекар изпраща код с 12 символа, с който се отива директно в лабораторията.

Exit mobile version