Двумесечното бебе Валентин Миленов бе най- малкият посетител на авиобаза „Граф Игнатиево“ днес, по повод проведения Ден на отворените врати във военното летище. Пъпът на детето бе хвърлено именно там от неговия баща Мирослав. Днешните тържества в авиобазата се състояха в чест на отбелязването на 63 години от създаването й и бяха посветени на 10- годишнината от членството на страната ни в НАТО.
  
Официалната церемония за честването на празника започна точно в 10 ч., като с поздрав към военнослужещите в базата се обърна техният командир бригаден генерал Цанко Стойков. За да ги поздрави лично, в базата бе дошъл и главнокомандващият военновъздушните сили на Република България генерал- майор Константин Попов. Той сподели пред всички, че се гордее с военнослужещите в Граф Игнатиево и им благодари за отдадеността, с която извършват служебите си задължения. Поздравителни адреси за празника пристигнаха и от други местни и държавни институции. Последва награждаване с грамоти на онези военнослужещи и цивилни служители на авиобазата, които са проявили професионализъм и са постигнали отлични постижения при изпълнение на служебния си дълг към България.
  
След официалната част, посетителите имаха възможността да наблюдават спиращата дъха демонстрация на действията на дежурните екипажи по залавяне на „самолет- нарушител”, принуждаването му за кацане на летище „Граф Игнтаиево“ и арестуване на екипажа. В ролята на натрапника влезе екипът на „МИГ- 21“, а в тази, на така наречените прихващачи бяха летци на „МИГ- 29“. Диапазонът на летене им беше над 500 метра височина. Авиационен поздрав към гостите на авиобазата отправиха, чрез прелитането на самолети „Л- 39“ и „Пилатус PC- 9M“ от Учебната авиационна група „Георги Бенковски” Долна Митрополия, както и на тройка „Су- 25К“ от Базата за предно разполагане в Безмер.
  
Междувременно, един млад татко избра да обвърже съдбата на своето бебе с българските Военновъздушни сили. Той буквално хвърли пъпа на сина си в базата, като си пожела малкият Валентин един ден да стане военен пилот. Майката на двумесечното бебе се казва Йоска Йозова и е от Варна. Таткото е Мирослав Миленов и е от София. Вече повече от година младото семейство живее в столицата, където е роден и първородният им син Валентин. И двамата родители са служители във верига за хранителни стоки, а страстта на бащата към авиациата е от преди много години. Именно любовта на Мирослав към самолетите е породила идеята му да хвърли пъпа на Валентин в авиобаза „Граф Игнатиево“. Йоска сподели, че е подкрепила идеята на партньора си, безрезервно и въпреки опасностите, които крие тази професия, тя би била щастлива да бъде майка на летец.
  
А иначе, за стотиците чуждестранни и български любители на авиацията, посетили днес авиобаза „Граф Игнатиево“, бе предвиден и стационарен показ на изтребители „МиГ- 21“, „МиГ- 29“ и на авиационна и специална техника и оборудване.
  
Летище „Граф Игнатиево“ съществува от 1940 г.. На днешния ден, през 1951 г., на територията на авиобазата е сформиран 19- ти изтребителен авиационен полк. През 2001 г. започва мащабна реконструкция на инфраструктурата на летището, която го превръща в съвременна авиационна база с модерно комуникационно, навигационно и информационно оборудване. През 2001 г., 2003 г. и 2005 г. на територията на летище „Граф Игнатиево“ се провеждат мащабни международни учения по инициативата „Партньорство за мир“. От края на 2005 г., пък, започват и интензивни двустранни тренировъчни полети с ескадрили от американските Военновъздушни сили, както и с такива, на други партньори от НАТО.