БЧК кампания

На 20 септември, понеделник, БЧК Асеновград стартира кампания по раздаване на пакетирани хранителни продукти за нуждаещи се. Тя ще продължи до 17 ноември.

Акцията стартира точно в 9:00 ч., а мястото е обичайното – пунктът на БЧК до шах клуба на ул. Цар Иван Асен II в Асеновград.

Пакетите, които ще се раздават, съдържат 15 вида продукти от първа необходимост – брашно, спагети, лютеница, зелен фасул стерилизиран, домати консерва, грах, гювеч, конфитюр, говеждо в собствен сос, кюфтета в бял сос, пиле фрикасе, херинга в доматен сос, захар, леща и зрял фасул стерилизиран. За тричленните и по-големи семейства са предвидени пакети от почти 28 кг. храни общо, а по-малките ще получат около 18 кг., съобщават от БЧК.

Списъците с лицата, които имат право на тази помощ са изготвени от Агенцията за социално подпомагане – Управляващ орган на Оперативната програма за храни и/или материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Именно от този Фонд се осигуряват и хранителните продукти.

В основната целева група за настоящата кампания са включени лица и семейства, подпомогнати с:

– целеви помощи за отопление /сезон 2019/2020 г./;

– помощи за отглеждане на деца до навършване на една година;

– еднократни помощ за ученици, записани в първи клас /за учебната 2020/2021 г./;

– еднократни или месечни помощи за превенция и реинтеграция на деца в риск;

– еднократни помощ за лица и семейства, които са инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства и/или COVID 19;

– месечна финансова подкрепа по реда на Закона за хората с увреждания за лица с трайни увреждания, с определено право на чужда помощ, които имат лични доходи до линията на бедност /до 369 лв./;

– месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане.

Кампанията по предоставяне на пакети с хранителни продукти за най-нуждаещите се лица стартира на 20 септември едновременно във всички области в страната. Близо половин милион български граждани ще бъдат подкрепени с близо 5500 т. храни за 13.4 млн. лв. по график, изготвен от Българския червен кръст – партньорската организация, която осъществява кампанията.

Ежегодно по Оперативната програма за храни 500 000 нуждаещи се лица и членовете на семействата им получават подкрепа с продукти от първа необходимост. До момента са раздадени над 80 хил. тона храни под формата на повече от 1.4 млн. пакети и топъл обяд, казват от БЧК.

Също така с финансиране по Програмата, всеки работен ден между 50 000 и 60 000 нуждаещи се средномесечно получават и топъл обяд по проекти на общините.

Към момента 201 общини, в т.ч. и община Асеновград, предоставят топъл обяд на 58 500 потребители по операция „3.1 -Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19“. Средствата за което се осигуряват от Европейския съюз по линия на механизма REACT-EU за преодоляване на последствията от създалата се криза в резултат на разпространението на COVID-19.