Телевизия ТВ САТ КОМ

БЧК Асеновград стартира кампания по раздаване на хранителни продукти

БЧК кампания

На 20 септември, понеделник, БЧК Асеновград стартира кампания по раздаване на пакетирани хранителни продукти за нуждаещи се. Тя ще продължи до 17 ноември.

Акцията стартира точно в 9:00 ч., а мястото е обичайното – пунктът на БЧК до шах клуба на ул. Цар Иван Асен II в Асеновград.

Пакетите, които ще се раздават, съдържат 15 вида продукти от първа необходимост – брашно, спагети, лютеница, зелен фасул стерилизиран, домати консерва, грах, гювеч, конфитюр, говеждо в собствен сос, кюфтета в бял сос, пиле фрикасе, херинга в доматен сос, захар, леща и зрял фасул стерилизиран. За тричленните и по-големи семейства са предвидени пакети от почти 28 кг. храни общо, а по-малките ще получат около 18 кг., съобщават от БЧК.

Списъците с лицата, които имат право на тази помощ са изготвени от Агенцията за социално подпомагане – Управляващ орган на Оперативната програма за храни и/или материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Именно от този Фонд се осигуряват и хранителните продукти.

В основната целева група за настоящата кампания са включени лица и семейства, подпомогнати с:

– целеви помощи за отопление /сезон 2019/2020 г./;

– помощи за отглеждане на деца до навършване на една година;

– еднократни помощ за ученици, записани в първи клас /за учебната 2020/2021 г./;

– еднократни или месечни помощи за превенция и реинтеграция на деца в риск;

– еднократни помощ за лица и семейства, които са инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства и/или COVID 19;

– месечна финансова подкрепа по реда на Закона за хората с увреждания за лица с трайни увреждания, с определено право на чужда помощ, които имат лични доходи до линията на бедност /до 369 лв./;

– месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане.

Кампанията по предоставяне на пакети с хранителни продукти за най-нуждаещите се лица стартира на 20 септември едновременно във всички области в страната. Близо половин милион български граждани ще бъдат подкрепени с близо 5500 т. храни за 13.4 млн. лв. по график, изготвен от Българския червен кръст – партньорската организация, която осъществява кампанията.

Ежегодно по Оперативната програма за храни 500 000 нуждаещи се лица и членовете на семействата им получават подкрепа с продукти от първа необходимост. До момента са раздадени над 80 хил. тона храни под формата на повече от 1.4 млн. пакети и топъл обяд, казват от БЧК.

Също така с финансиране по Програмата, всеки работен ден между 50 000 и 60 000 нуждаещи се средномесечно получават и топъл обяд по проекти на общините.

Към момента 201 общини, в т.ч. и община Асеновград, предоставят топъл обяд на 58 500 потребители по операция „3.1 -Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19“. Средствата за което се осигуряват от Европейския съюз по линия на механизма REACT-EU за преодоляване на последствията от създалата се криза в резултат на разпространението на COVID-19.

 

Exit mobile version