Наближава Коледа и всички ставаме по- добри и всеотдайни. Желаем и се стараем по време на тези празници близките ни да бъдат до нас, а на трапезата ни да има от всичко. Не така стоят нещата, обаче, за едно асеновградско семейство. От близо 10 години те разчитат изцяло на помощта и даренията на добри съседи и случайни хора и така минават за тях празник, след празник.
  
За да разкажем тъжната истина за това семейство, ни потърси Минка Банкова, която им е помагала неведнъж. Недялка и Божидар Курдови живеят в изоставена тухлена сграда, която се намира зад старото химическо чистене в Асеновград. Жената е на 58 г., а синът й- на 36г.. Целият им доход, с който преживяват всеки месец е 120 лева. Това е пенсията, която получава Божидар, заради психичното си заболяване. По думите на Недялка, Шизофренията на сина й се е отключила през периода, в който той е бил в казармата. Това е и причината до момента Божидар да няма нито един ден трудов стаж. Майката е работила в едно от асеновградските предприятия, близо 15 години, след което я съкратили. Малко по- късно и тя се разболяла, получавайки Лицева пареза и така, никой не желае да я наеме на работа. Родом е от смолянския край, но откакто се е омъжила, живее по квартири в Асеновград. „Мъжът ми е алкохолик. Аз го напуснах, защото се напиваше и биеше мен и децата ми. Виждали сме се няколко пъти, след като се разделихме, но и той не се интерсува от нас.“, обяснява, развълнувана от нашето присъствие Недялка. Тя разкри още, че има и дъщеря- Искра,- която, също живее в Асеновград, обаче, си има свое семейство и посещава майка си и брат си от време на време. От 5 години Недялка и Божидар живеят на свещи, защото нямат ток. Отопляват се с дърва, дарени им от съседи. Хранят се единствено отново от дарения. Недялка не получава помощи от държавата, тъй като не е имала финансовата възможност да се разведе със съпруга си и все още се води, че е омъжена за него. За настоящата тухлена постройка, в която живеят, двамата плащат 50 лева наем на Община Асеновград. Опитали са се да се регистрират и да кандидатстват за общинско жилище, но сумата, обявена за обработка на документите, отново е била непосилна за тях.
  
В края на разговора ни Недялка разкри, че вярва, че по Коледа стават чудеса и се надява някой ден да бъде наета на работа и състоянието им да се подобри.