Грамоти

На 11 май библиотекарите в страната честват своя професионален празник. В  Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ празникът бе отбелязан с библиотечна среща на тема „Инвестираме в библиотеките, инвестираме в бъдещето“. На събитието присъства  библиотечната общност от община Асеновград. Сред гостите беше и Светла Божилова – библиотекар в читалището в село Труд. Тя е  носител на приза „Библиотекар на годината“.

Заместник-кметът инженер Петър Петров поздрави всички присъстващи и тези, които отбелязват празника. „Уважаеми библиотекари, уважаеми колеги от Градска библиотека, професията на библиотекаря в последните години става все по-популярна. И това се дължи на усилията, които всички вие полагате за нейното развитие. Библиотечните дейности вече не се ограничават до приемане и описване на книги и обслужване на читатели. Напротив – благодарение на всички вас библиотеките вече са място за творчески срещи, арт работилници и дори за интересни образователни игри на най-малките. От името на кмета на общината доктор Христо Грудев и от свое име позволете ми да ви честитя Деня на библиотекаря и да ви пожелая най-вече здраве и вдъхновение. Продължавайте все така упорито да работите. Гордейте се с професията си и запалвайте искрата на библиотечната наука у все повече свои последователи. Честит празник!“.

За активна дейност на библиотекарите в асеновградска община бяха връчени грамоти.  Сред отличените бяха Нурсен Мехмед – НЧ „Никола Й. Вапцаров“ в село Мулдава,

Нурсен Мехмед
Грамота на Нурсен Мехмед

Величка Атанасова – НЧ „Христо Ботев“ в село Червен,

Величка Атанасова
Грамота на Величка Атанасова

Спаска Калоферова – НЧ „Христо Ботев“ в село Новаково,

Грамота на Спаска Калоферова
Грамота на Спаска Калоферова

Елена Мечкова – НЧ „Никола Й. Вапцаров“ в село Тополово.

Елена Мечкова
Грамота на Елена Мечкова

11-ти май се чества официално като Ден на библиотекаря от 2006 г.  Първоначално Българската православна църква е отбелязвала празника на създателите на българската азбука – светите братя Кирил и Методий. От самото си зараждане в древността библиотеките са оцелели до сега, не само защото са успели да бъдат в крак с времето, но и благодарение на личностите, чиято мисия е била да пренасят и разпространяват знанието в името на прогреса на човечеството.