Община Асеновград обяви обществена поръчка с открита процедура с предмет: „Зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища и улична пътна мрежа по населени места на територията на община Асеновград по две обособени позиции“.

Предметът на поръчката е разделен на две обособени позиции: планинска част и равнинна част от общинските пътища в община Асеновград, а всеки участник в процедурата има право да подаде оферта само за една от двете обособени позиции, пише в поръчката си възложителят – Община Асеновград.

От изпълнителите се очаква да събират и подават информация за състоянието на общинската пътна мрежа; да съставят необходимите подробни количествени сметки и актове за изпълнените видове работи; да поддържат пътните настилки в добро състояние като извършват снегопочистване и опесъчяване с пясъко-солена смес и обработка на заледени участъци до постигане на нормални условия на проходимост, товарене и извозване на сняг, почистване на улиците и пътищата чрез събиране и извозване на натрупания пясък след стопяване на сняг и окончателно им почистване от пясък в края на зимния сезон и преди изтичане срока на действие на договора на поръчката.  При започване на снеговалеж и след разпореждане от Възложителя (Общината), да започне незабавно да извършва снегопочистване, независимо по кое време на денонощието се случва това.

Прогнозната стойност на поръчката е в размер до 1 423 063,80 лв. с ДДС, а разделено по позиции изглежда така: до 611 982,00 лв. без ДДС за планинската пътна мрежа и до 573 904,50 лв. без ДДС за поддръжка на равнинната.

Финансирането на настоящата обществена поръчка се извършва изцяло със средства от бюджета на Община Асеновград, а срокът на действие на договора е три години от датата на подписване. До момента за снегопочистването на населените места в равнинната част на общината се поддържаше от фирма „ЕР-2009“, а за селата в планинския район – „Пътно почистване“.

За Асеновград и кварталите Горни и Долни Воден услугата по поддръжката на чистотата, включително машинно метене и миене, дезинфекция на съдове за събиране на битови отпадъци, зимно поддържане и снегопочистване, от 2020 г., в рамките на 5-годишен договор, се извършва от фирма КМД.