Близо 2,4 млн. лева е заявената финансова помощ по мярка „Кризисно съхранение на вино“ от Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода от 2019 до 2023 г. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева. Тя откри в Бъргас 7-то издание на Wine & Spirits Fest Burgas, който е организиран съвместно с Националната лозаро-винарска камара и Община Бургас .

До момента 34 кандидати са подали заявления,  като финансовата помощ ще бъде изплатена до 15 октомври  тази година. Чрез прилагането на мярката ще се осигури „глътка въздух“ за производителите на вино, които поради пазарната криза и затруднените икономически отношения не могат да реализират своята готова продукция. Финансира се съхранението на залежалото количество вино, като бюджетът по мярката е 5 млн. лв. Д-р Василева посочи, че във връзка с пандемията Covid-19 са били утвърдени и приеми по кризисните мерки за финансова 2020 година – „Застраховане на реколта” и „Събиране на реколтата на зелено”. По думите й, по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ предстои окончателно плащане на кандидатите договорирани през 2019 година. Ангажираните средства са в размер на 12,9 млн. лева и ще бъдат изплатени също до 15 октомври т.г.

„Националната лозаро-винарска камара прави необходимото да подпомогне българските производители на вино и да се повиши качеството и конкурентността в бранша, за да се утвърди България като световен винопроизводител“, каза от своя страна в приветствието си към участниците във винения форум председателят на УС на НЛВК Йордан Чорбаджийски.

Повече от 20 производители и търговци на вина и спиртни напитки участват в Wine & Spirits Fest Burgas 2020, който се провежда в Посетителите могат да дегустират от изложените напитки, да договорят търговски условия за разпространение или да си закупят продукти на място на доставна цена.