Тази сутрин за четвърти път стотици любители на природата и приключенията потеглиха по живописните планински пътеки, за да се включат в традиционния поход, организиран от сдружение „Устремени”. „Асеновградски върхове и пътеки”. Сборният пункт и тази година бе при паметника „Цар Иван Асен II”. Според последна информация от организаторите около 60% от записаните ще остават да спят на палатки, т.е. ще се включат и във втория ден от похода. Разбира се всеки, който желае, може да участва само единият ден. В събота два автобуса ще извозват туристи, така ще е и в неделния ден. Ето и подробна програма на похода, която публикуваме без редакция от страницата на сдружение “Устремени” във фейсбук:

МАРШРУТ В СЪБОТА (08.06.19):

08:30 – Тръгване от паметник на Цар Иван Асен II в центъра на Асеновград
– Местност “Параколово”
– Манастир “Св. Петка Мулдавска” (почивка – беседа в манастира, посещение на аязмото и скривалището на Васил Левски) – вода
– Местност “Голия гидик”, намираща се на хребета на рид “Пропаст” с прекрасни панорамни гледки. Тук се намира и едно от най-големите находища на орхидеи и диво родопско лале в района.
– Асеновградска ловна хижа
– Червенска ловна хижа с гледки към “Мечото дере”. Чешма “Въшлива вода” – вода.
– Добростански поляни
– Местност “Ропките”
– Хижа “Марциганица”

денивелация + 1250
Маршрутът Асеновград – Марциганица се преминава и от неподготвени туристи за 8-9 часа (нормално преминаване за около 4,5-5 часа).

Ще има затваряща група, която ще изчаква всеки по трасето, така че и най-бавните може да са спокойни, че ще имат компания през целия път. На разположение ще имаме и джипове, които ще са на няколко пункта с оглед на евентуалната нужда от реакция на всяка точка от трасето.

В 19:00 ч от беседката под хижа Марциганица ще тръгват безплатни автобуси, които ще извозят до паркинга на хотел Асеновец в центъра на Асеновград, тези, които са се записали за тази опция и ще се включат в похода само за първия ден.

В края на първия ден (събота) ще има тур с водач :

1. Панорамна площадка “Челото” с изглед към село Мостово и Кръстова гора – Тръгване 17:00 ч – прибиране в лагера в 18:00 ч

МАРШРУТ В НЕДЕЛЯ (09.06.19): (прибиране)

Маршрут за слизане в неделя с осигурен водач:

10:00 ч – Тръгване от Хижа “Марциганица”
– Пещера “Добростански бисер” (по желание)
– Връх “Попа” – 360 градусова панорама
– Връх “Корена” – прекрасна панорама
– Местност “Сливово”
– Водопад “Сливодолското падало” (най-висок в Родопите)
– Паркинг при тунел на пътя над село Бачково
– Безплатен автобус за извозване на участниците до паркинга на хотел “Асеновец” в центъра на Асеновград
(Времетраене на маршрута около 6 часа, само спускане)

——————————-

ВАЖНО!!! По традиция ще предлагаме следните безплатни услуги:
– Извозване на багаж (палатки, спални чували) на записалите се и заявили желание за нощувка в палатковия лагер.
– Връщане на багажа обратно в Асеновград на другия ден (в неделя) и възможност за неговото получаване през целия ден до 16:00 ч от Туристическия център, който е в центъра на града
– Автобуси, които тръгват в 19:00 ч в близост до хижа Марциганица и извозват записалите се и включилите се само за първия ден (в събота).
– Автобуси, които ще извозят участниците в похода в неделя (уширение до тунел с рибарник над село Бачково).

Подробен материал от събитието гледайте в информационната емисия „Дневник“ този понеделник /10.06/ от 19:30 ч. и 22 ч.