фотоволтаични панели
фотоволтаични панели

Със собствени фотоволтаични инсталации ще се захранват Многопрофилната асеновградска болница и Градска библиотека „Паисий Хилендарски”, съобщават от Община Асеновград.

Община Асеновград кандидатства с проектно предложение и се очаква то да бъде одобрено. Кметът Христо Грудев е подписал споразумение за партньорство за реализация на проекта: „Партньорство за адаптация към климатичните промени“. Финансирането е по програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансов механизъм на европейското икономическо пространство 2014 г. – 2021 г. Общата стойност на проекта е в размер на 480 750 евро, като  от тях 70 266,59 евро са за община Асеновград.

Основните дейности, които се предвиждат за изпълнение, са внедряване на енергоспестяващи мерки в сградата на общинската болница и на Градската библиотека. За целта ще бъде монтирано автономно фотоволтаично захранване.

В сградата на болницата ще бъде монтирана инсталация за производство на електроенергия от възобновяеми източници, като очакванията са системата да произвежда прогнозно количество на потребна енергия в размер на 30 MWh годишно.

В библиотеката ще се постави идентична инсталация с мощност 30 kWp, като прогнозите са съоръжението да произвежда количество на потребна енергия в размер на около 30 MWh годишно.

По проекта ще бъде разработена и Краткосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива на община Асеновград. Ще се проведат обучения на служители, казват от Общината.

Ще се осъществява обмяна на опит, както и други мероприятия. Реализирането на проекта е от особена важност, предвид непрекъснато повишаващите се цените на горивата и електрическата енергия, което изключително много натоварва бюджетите на двете институции. С изграждането на новите инсталации сградите ще придобият частична енергийна автономност, като ще могат да произвеждат електрическа енергия за собствени нужди.  В резултат на това, се очаква намаляване на разходите за електроенергия и съответно – на вредните емисии. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца, допълват от общинска администрация.