Православната християнска църква отбелязва днес един от най-важните си и тържествени празници – Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен, наричан още Кръстовден.

След страданията и разпятието на Спасителя кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството.

Църквата извършва поклонение пред пречестния Господен Кръст четири пъти през годината: на третата неделя от Великденския пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък преди Възкресение Христово, на 1 август и на 14 септември.

Според църковното предание Света Елена, майката на император Константин Велики, намира Кръста Господен през 326 година. Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в главната Йерусалимска църква.
След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г.

На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го “въздвижва” над главите на присъстващите. От това “въздвижение” получава своето име и празникът.
В деня, когато християните отбелязват един от най-големите си празници – Кръстовден, едно място събира хиляди вярващи от цялата страна. Изключително красивата местност Кръстова гора се огрява от светлината на свещите на множеството, което всяка година се отправя нататък, за да прекара нощта срещу 14-ти септември под небето на святото кътче, за което се вярва, че пази частица от Христовия кръст. Масовото религиозно събиране се случва веднъж годишно – в нощта на 13 срещу 14 септември (Кръстовден). Хиляди вярващи се събират на хълма за нощната литургия в очакване на чудо. Бдението завършва с изгрева на слънцето, когато лъчите му докоснат върха на големия метален кръст.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. В народната традиция съществува поверието, че говеенето на празника помага срещу болки в кръста. Народът вярва, че на Кръстовден „денят и нощта се кръстосват“, което ще рече, че стават равни по времетраене. Смята се, че на този ден настъпва есенният сезон – времето се застудява, водите на морето и реките изстиват.
Имен ден днес празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстинка, Кристина, Кристиан, Кристиана, Ставри.