На днешния ден църквата прославя Божията майка – пазителка на християнското семейство, покровителка на родилките и децата. А в народната традиция празникът е известен като Малка Богородица. Библейската легенда разказва, че родителите на Светата Дева – Йоаким и Анна били щедри и милостиви хора от Назарет, но дълго време страдали, защото били бездетни. Господ чул молбите им и чрез ангел възвестил, че ще им се роди дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове.
Днес своя храмов празник отбелязват всички божи храмове с името „Рождество Богородично”. Един от тях е и храмът в село Яворово, който отбелязва през настоящата година 160 години от построяването си. Там Светата Литургия беше възглавена от Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит Николай в съслужение с архиерейския наместник на асеновградска духовна околия отец Йордан Георгиев, свещеника на Храма в Яворово- отец Петко Хаджиламбев и отец Деян Стоенчев от Пловдивската митрополия. Специално за празничния ден в Яврово се бяха стекли десетки богомолци от страната с яворовски корен, които станаха част от богослужението и отправиха молитви Божията майка.
По повод празничния ден за всички присъстващи беше приготвен вкусен курбан и по традиция бяха благословени и раздадени Богородични хлябове.
В края на богослужбата епископ Арсений преподаде на присъстващите архипастерския поздрав на митрополит Николай и честити на всички големия богородичен празник.

Днес празнуват, за пореден път, всички с имената Мария и Марияна. Утре Църквата почита на родителите на Пресветата Дева – Йоаким и Анна. На светиите преди 2 години беше посветен параклис в Горноводенската Света обител „Св. св. Кирик и Юлита”. По повод празника на Светите Богоотци на 9 септември от 9 часа м църквата „Св.Параскева” манастира Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави архиерейска света Литургия.