Днес църквата почита паметта на Св. Стилиан Пафлагонийски, наречен още Детепазител, защото се възприема като закрилник на бебетата и малките деца. Според неговите жития, Св. Стилиан е родом от Пафлагония. Живял е в края на IV и началото на V век. Бил е чудотворен лечител на децата, заради което има прозвището „Детепазител“. На иконите най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва „благославящ“ жест, държи патерица, сочи с дете или с държи в лявата си ръка пеленаче. Почита се особено много като покровител на кърмачетата.

В Асеновград празникът се чества с особена тържественост в храм-параклиса”Св.Стилиан”,който се намира в енорията на църквата „Св.Богородица-Успение”. Параклисът се намира в близост до параклиса „Свети 12 апостоли“. Вероятно е строен през 1840 година. През 1937 година рухва. Изграден е наново, точно когато патрарх Кирил встъпва на Пловдивската митрополитска катедра – 1938г. Реставрацията е извършена от майстор Янко. Храмовата икона и иконите на Света Богородица и Спасителя са работени от зограф Христо Николов – Одринчанина. На храмовата икона на Св. Стилиан стои надпис: „Децата са дар от Христа, пазете ги“. Иконата носи датата 1856 година. На иконата на Света Богородица – Елеуса има надпис на гръцки език от 1849 година който гласи: „Преблажена, пази нас почитателите на твоя образ“. Параклисът е изграден на два етажа. Долният етаж е за костите на покойници, които се полагат в съндъчета – обичай, останал от първите години на християнската църква. Иконостасът  е много хубав, върху бял фон и позлатени слънчеви лъчи. Напомня иконостаса на Екзархийският параклис „Свети Иван Рилски“ в Цариград. Еднокорабен, едноабсиден, без нартика. Покрит е с двускатен покрив. 
Параклисът е реставриран наново в края на XX век от хора, живеещи в съседство до него. 
Заедно с останалите 11 параклиса към енорята на храм „Света Богородица Успение“ са обявени за паметници на културата

 Според народната вяра през целия ден не се работи нищо в къщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата.

На този ден имен ден празнуват всички, които носят името Стилиян (означава – стълб), Стилияна, Щилиян (Щилиян – разновидност на Стилиян), Щилияна, Щерян, Щеряна.