От структурата на РЗИ – Пловдив в Асеновград информираха, че за вчерашния ден са констатирани 3 нови случая на доказан коронавирус. За седмица назад данните сочат общо 19 души с положителни на COVID-19 проби. Установен е един случай на 12-годишно дете. Контактните му са поставени под карантина.

За последното денонощие хоспитализираните в МБАЛ – Асеновград пациенти с коронавирус са четирима. Общо 18 са настанените в двете вътрешни отделения, които с разрешение на РЗИ – Пловдив бяха обособени за заболели от COVID-19. Други двама пациенти са настанени в интензивен сектор. Всички, настанени в новото COVID отделение, бяха излекувани и изписани. Звеното беше дезинфекцирано. Планира се пациентите от вътрешните отделения да бъдат преместени в новоизграденото, специализирано за коронавирус. От началото на пандемията в Асеновград са били хоспитализирани общо 605 души, от които 65 са починали.

Двама служители на РУ – Асеновград в момента са с коронавирус. Те са в добро общо състояние и са на домашно лечение.

Предвидени са бързи антигенни тестове за COVID-19, които ще бъдат предоставени от РЗИ – Пловдив за изследване на педагогическия персонал от училищата в Асеновград. Продължава обучението в електронна среда за част от учениците. В момента се изчаква разрешение за провеждане на ежегодните ученически практики. Мнението на по-голямата част от учителите в Асеновград е, че вече е време децата и младежите да се върнат в присъствена форма на обучение, съобщават директори на учебни заведения – членове на Общинския оперативен щаб. Отчита се и спад при броя на карантинираните ученици в сравнение с преди няколко месеца.

Днес в Община Асеновград заседава Общинския оперативен щаб за превенция и борба с коронавируса COVID-19. Кметът на града доктор Христо Грудев откри заседанието. „За щастие, мрачните статистики за заболели и починали от коронавирус, които дълго време ни се съобщаваха, вече намаляват. Здравната ни система успя да си отдъхне. И ако трябва да правим сравнение, нека обърнем поглед към Великобритания, Чехия, Германия и други страни, в които в момента има ескалация на заболеваемостта. В България и в частност – Асеновград – считам, че не трябва да губим темпото по отношение на насоката, в която се движим за справяне с кризата“, посочи пред присъстващите кметът и председател на щаба доктор Грудев. Той съобщи, че заради пандемията празниците на виното тази година няма да се проведат по обичайния начин – с програма в няколко дни, но ще се спази традицията да бъдат отличени и наградени майсторите винари.