Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

Читалищата в общината продължават да функционират при спазване на противоепидемичните мерки

Читалищата в община Асеновград продължават дейността си при строго спазване на затегнатите повторно противоепидемичните мерки от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Мярката бе наложена със заповед от 09.07.20 г., която влезе в сила от полунощ на следващия ден. А причината – високото ниво на разпространение на коронавируса.

Дейностите в някои от читалищните организации в община Асеновград се изпълняват само с възрастни, а на други места се провеждат и мероприятия с минимален брой деца. Голяма част от културните институции ще работят без прекъсване за лятна отпуска. Освен читалищна дейност, част тях функционират и като библиотеки. Всеки може да отиде да си вземе книга и с четивото да си запълва свободното време вкъщи. Заради епидемичната обстановка някои от дейностите в културните средища няма да се състоят, но в други такива ще се провеждат при строго спазване на мерките.

В читалище „Родолюбие“ в Асеновград има детска вокална група. В НЧ „Св. преп. Паисий Хилендарски“ също в града пък се провеждат уроци по танци и гайда. Там има и действащ литературен клуб. На библиотечната дейност, инвентаризация и дезинфекция през летния сезон ще наблягат читалищата в асеновградските квартали „Долни Воден“ и „Горни Воден“ и в селата Новаково, Червен, Патриарх Евтимово, Боянци, Долнослав, Стоево и Конуш. Читалищните организации в тези населени места през лятото и в условията на епидемична обстановка ще функционират само като библиотеки – жителите ще могат да ползват произведения от библиотечния фонд за вземане вкъщи. Единствено читалището в Козаново няма да работи до края на календарната година.

Читалището в село Тополово провежда инициативата „Ваканция в библиотеката“ за деца – с игри и рисуване по един час дневно. Читалищните дейци в Нареченски бани организират група по танци за възрастни. А в Бачково се провеждат детски мероприятия под надслов „Лятна библиотека“. В читалището на село Избеглии също има групи за танци както за деца, така и за възрастни. На детска занималня се радват най-малките жители на Златовръх. Там читалищният служител ги събира на малки групи и им чете на глас откъси от различни книги. В читалището на село Мулдава също се провеждат уроци по танци, а в това, на Конуш децата посещават читалнята, където на необходимото разстояние едно от друго си четат любими творби.

Exit mobile version