Асеновградската администрация ще отправи предложение към Общинския съвет в града да вземе решение за отпускане на финансови средства, с които да се подпомогне ремонтирането на така нареченото „Ново крило“ в Асеновградската болница. Сумата, която ще бъде подложена на гласуване, е в размер на около 290 000 лева. Планирано е това отделение да бъде основно ремонтирано и пригодено за настаняване на евентуално заболели от COVID-19 лица. Предвижда се да бъдат закупени 24 нови легла, разпределени по 2 в 12 стаи, всяка – със собствен санитарен възел. След като пандемията отмине болничното отделение ще бъде пригодено за други нужди на МБАЛ – Асеновград. Средствата общината ще може да отдели от общинския бюджет, без да се налага прехвърляне или отпадане на дейности и обекти, благодарение на стриктната финансова политика и правилна организация през първите месеци от мандата на кмета доктор Христо Грудев. Добър резултат дадоха мерките, които градската управа наложи, за не провеждане на традиционния пазар в четвъртък.

Междувременно, общината прикани всички служители от администрацията, както и кметове и кметски наместници по селата на доброволен принцип да помагат при установяване на жители, нарушили предписанията и препоръките. Например – да следят за струпване на много хора на едно място, да ги предупреждават за спазване на отстоянието от 2 метра един от друг, да им казват, че по-безопасно е да си стоят вкъщи и т.н. „Информационният център“ в сградата на община Асеновград се почиства и дезинфекцира 3 пъти дневно. За щастие, към момента в община Асеновград няма констатирани заразени с корона вирус лица, което е и благодарение на нашите общи усилия. „Апелирам всички граждани на града и населените места да продължават да сигнализират в случаи на много хора, които се събират на едно място или на такива, нарушили карантината. Вярвам, че ако продължаваме да спазваме необходимите изисквания, ще успеем да преминем по-леко през тази криза“, каза кметът Христо Грудев, като припомни на Асеновградчани, че е предоставена възможност да се плащат онлайн и данъци, и всякакви други сметки.

Днес (20.03.20 г.) рано сутринта бе извършено миене и дезинфекциране на основните улици и централния площад в града. В първите два дни от следващата седмица (23.03.20 г. и 24.03.20 г.) ще бъде извършена дезинфекция на детските площадки  на територията на Асеновград, включително кварталите „Горни Воден“ и „Долни Воден“. Процедурата ще се извърши в ранните сутрешни часове.

Към 17:00 ч. вчера (19.03.20 г.) са извършени общо 82 проверки за последните 24 часа от екипи на РЗИ – Пловдив, РУ – Асеновград и община Асеновград. Общият брой на инспектираните търговски обекти в Асеновград, Лъки и селата Бачково, Червен, Долнослав, Тополово, Мулдава, Стоево и Боянци за седмица е над 310. В проверените населени места не са констатирани груби нарушения. Ресторантите и кафенетата не работят. Персоналът на работещите обекти носи маски и ръкавици. Магазините се дезинфекцират и почистват по няколко пъти дневно. На всички има поставени табели с максималния брой допустими клиенти, влизащи едновременно. Въпреки това, проверяващите са напомнили за мерките, които трябва да се спазват с цел безопасност и недопускане на зараза с корона вирус на територията на община Асеновград.

Към гореспоменатата дата е реагирано на 2 сигнала за неспазване на предписанията. Отново за деца, събрали се в двора на ОУ „Никола Вапцаров“, а другия – за събрала се голяма група от хора около кафе автомати. Вторият се оказал неоснователен. Призовавам съгражданите си да изразяват своята гражданска позиция и да сигнализират при забелязани нередности, но също така ги умолявам да не подават фалшиви сигнали, тъй като така се отклонява човешки ресурс, който в този момент може да бъде изключително необходим на други. Освен това, двама нарушители на карантината са заловени от органите на реда. Излезли са от дома си по различни причини. Полицейските служители са ги върнали обратно, като по случаите са образувани досъдебни производства и са докладвани на Районна прокуратура – Асеновград.

В община Асеновград под карантина към днешна дата се водят около 90 души (65 – към 19.03.20 г. и 28 нови карантинирани към 20.20.20 г., 5 от които – в село Тополово). Същите се проверяват и наблюдават. Поставените под карантина са предимно завърнали се от рискови държави, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването. Управителят на МБАЛ – Асеновград доктор Иван Червенков съобщи, че възрастна жена със симптоматика, подобна за корона вирус, е била докарана със специален автомобил до лечебното заведение. От там са я препратили към Инфекциозна клиника в Пловдив, без да слиза от автомобила. Друг мъж на възраст над 70 г. е изолиран в МБАЛ – Асеновград, както и е друг – на около 40 г. е хоспитализиран. И двамата имат придружаващи заболявания. Взети са им и изпратени проби за изследване за COVID-19. Становището на пулмолозите е, че няма данни за пневмония и при двамата пациенти. Доктор Червенков посочи, че е заявил около 50 специализирани облекла от първомайска фирма, както и 20 предпазни шлема.

В ромския квартал „Лозница“ в Асеновград патрулират два полицейски екипа, които следят за спазването на всички предписания. Няма напрежение и хората в махалата не се събират на групи. Изпълняват разпорежданията да носят маски. ОТ РУ – Асеновград в действие денонощно са 5 екипа. Освен двата патрула, които се движат в ромския квартал, има един на входа на Асеновград в посока Пловдив и други два – обикалят по големите хранителни магазини из града, както и по обществените пространства, за да следят за струпване на много хора на едно място. В Асеновградската полиция също са получили 55 защитни комплекта, които включват ботуши, ръкавици, маски, шлемове и други.

Учебните заведения в община Асеновград не функционират, тъй като обучението се извършва дистанционно. Директорите отчитат висока активност на учениците – около 95% участие, от тяхна страна. Според педагозите, за учениците е интересен този вид на обучение и се включват доста активно. Дори вече има постъпили сигнали от родители до МОН и РУО за пренатовареност на децата. Обмисля се в някои училища да бъде въведена електронна форма на документообмен, стана ясно по време на заседанието на щаба.

Част от социалните дейности се извършват дистанционно, а останалите функционират в нормален режим при строго спазване на здравно-хигиенните условия и препоръки. Не се допуска струпване на много хора на едно място, а персоналът ползва необходимите лични предпазни средства. Записалите се доброволци са четирима към момента. Почти всички самотно живеещи и нуждаещи се от подкрепа са обхванати от общинските социални дейности. Тук искам да припомня, че ресурсите на държавата и възможностите на общината са ограничени. И овладяването на ситуацията изисква лична ангажираност на всеки един от нас. Много хора имат нужда от помощ и подкрепа. Обръщам се към всеки един от Асеновградчани, които имат желание и възможност, да се включат в кампанията за набиране на доброволци. Тяхното съдействие е необходимо за осигуряване на неща от първа необходимост за хората в най-рисковата група – възрастните. Функцията на доброволците ще бъде при необходимост да разнасят храна, да почистват или дезинфекцират при нужда дома или да закупуват лекарства и хранителни стоки на нуждаещите се.

„Мерките са достатъчно стриктни, а от нас, както казах и по-рано се изисква единствено и само да ги спазваме, за да избегнем по-сериозното разпространение на заболяването сред населението. Само ние самите, гражданите, сме способни да разрешим проблема с пандемията бързо и без много напрежение. Всичко е в нашите ръце! Мерките са наложени от държавата и ние сме длъжни да спазваме техните нареждания. Т.е. не можем да предприемаме нещо извън реда постановен от държавната власт“, коментира кметът Грудев.

Единственият обект, който работи в община Асеновград, е Асенова крепост. Предприели сме всички здравно-хигиенни мерки и предписания, и е на открито, поради което няма причина да бъде затварян. Няма опашки от хора. Не се пускат повече от двама посетители, като се спазва отстоянието от 2 метра. Към 15:00 ч. днес (20.03.20 г.) обектът е посетен от 16 души. Работното време на Асеновата крепост си е нормално – от 09:00 ч. до 18:00 ч. без почивен ден. За персонала са осигурени маски, ръкавици и дезинфектанти. Чисти се на всеки 2 часа и след всеки посетител.

В заключение кметът на Асеновград, доктор Христо Грудев, благодари на всички служители от различните институции за отличната съвместна работа с общината и за проследяване спазването на мерките по отношение на извънредното положение от страна на гражданите.