Кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов проведе оперативна
среща с представители на Международния валутен фонд и Министерството на финансите на Република България.
Целта на срещата бе да се обсъдят въпроси, свързани с финансирането на
общините по европейски проекти и пред какви трудности и предизвикателства се изправят общинските ръководства при бюджетирането и разплащанията по тях.
Като основни акценти се откроиха проблеми, свързани с невъзстановимия Данък добавена стойност по Оперативна програма „Околна среда”, от която се финансира и „Проектът за рехабилитация на водоснабдителната и канализационната мрежа с изграждане на ПСОВ за гр. Асеновград, България”. Пред представителите на МВФ д-р Караиванов посочи примери как Общината се е справила с това предизвикателство и какво е било необходимо да се направи, за да има ритмични разплащания с фирмите изпълнители по проекта.
Една от препоръките, които бяха дадени от екипа на кмета д-р Караиванов, бе да се работи по варианти за промени в законите, по които се извършва инвестиционното проектиране, в насока скъсяване сроковете на съгласувателните процедури с останалите институции.
Представителите от Международния валутен фонд изразиха своето
удовлетворение от проведената дискусия и представените от Община Асеновград резултати и практически примери за начините за подобряване на взаимодействието между институциите.