Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

Дейността на Център за ранно детско развитие в Асеновград се удължава до края на годината

Дейността на Център за ранно детско развитие (ЦРДР) в Асеновград се удължава до 31.12.21 г. Програмата е удължавана 3-кратно до момента. Целта на Центъра е подобряване качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания, чрез осигуряване на мрежа от услуги. Финансирането ще се осъществи с подкрепата на ОП “Развитие на човешките ресурси“ (РЧР) 2014 г. – 2020 г., съфинансирана от Европейския социален фонд (ЕСФ) на Европейския съюз (ЕС). В изпълнението на социалната услуга се запазват работните места на всички настоящи служители. През 2020 г. са обслужени 147 потребители. Техният брой е значително намалял заради пандемията от коронавирус, в сравнение с предишни години. Финансовата стойност на проекта е 1 277 580,82 лева.

Само в рамките на изминалите 12 месеца ЦРДР проведе няколко кампании. В инициативата „Заедно през първите 7“ се включиха всички потребители на услуги в Центъра. Кампанията се проведе в периода от юли 2020 г. до септември 2020 г. Включени бяха над 65 деца и техните родители. Кампанията се организира в три последователни инициативи. Първата беше насочена към семействата и най-малките потребители на услуги – бебетата. За всяко от децата на възраст от 0 месеца до 1,5 години се предостави пакет с материали и консумативи за първите грижи за бебето. Втората инициатива беше насочена към децата на възраст от 2 до 6 г. Предоставиха се образователни материали, според възрастта на малчуганите. Третата инициатива подари училищни пособия, подкрепящи подготовката на ученика в 1-ви клас. Кампания бе проведена и по повод 1-ви Юни – Международният ден на детето. Предоставени бяха образователни материали на над 60 малчугани. Целта на всички реализирани инициативи беше подкрепа на образователното, емоционалното и физическото развитие на децата.

Проект „Център за ранно детско развитие – Асеновград” се реализира от община Асеновград, съгласно договор за безвъзмездна финансова помощ №BG05М9ОР001-2.004-0037-C01 по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG05М9ОР001-2.004 „Услуги за ранно детско развитие” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2014 г. – 2020 г. Кампанията се организира в изпълнение на една от целите на проекта и подкрепя превенцията на социалното изключване и намаляването на бедността сред децата чрез инвестиции в ранното детско развитие. Изпълнението на дейностите по проекта имат за цел да се предостави подкрепа на деца в ранна детска възраст и техните семейства за подобряване на достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда, повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система, както и предотвратяване на настаняването на деца в специализирани институции.

Exit mobile version