Зъби от акула

Тази събота, точно в 11:00 ч., в зала „Динозаври“ в Регионалния природонаучен музей в Пловдив своята първа лекция ще проведе най-новият младши стажант  Тео Димов.

Тео Димов е само на 9 години и за пръв път ще представи пред публика своята интереснa лекция за периода Креда. Чрез нея любителите на динозаврите ще се запознаят с някои емблематични представители, обитавали планетата по това време. Образователното събитие е пореден детски уикенд в музея. То ще продължи и в неделния ден. Предвидено е както при някои предходни инициативи, децата до 7-годишна възраст да посетят експозицията безплатно, както и да получат специален подарък, който този път ще бъде зъб от акула.

Акулите разполагат с цели 15 реда зъби, а всеки счупен, бива подменен с нов от задния ред. Това от своя страна означава, че през целия си живот една акула сменя около 20 000 зъба. Причината за честата загуба на зъби при тях е, че те нямат корени и не се придържат здраво към челюстта.

От музея напомнят, че в учреждението възрастни лица ще се допускат само със „зелен сертификат“, за децата до 18 години този документ не е необходим.