Детските школи на Футболните клубове „Асеновец” – Асеновград и ФК „Сокол“ ще разполагат със собствени средства за издръжка. Това решиха общинските съветници на Асеновград и го заложиха в Бюджет` 2014 г.

Предложението на общински съветници за тази промяна се наложи след като стана ясно, че средствата, с които общината подпомага футболните клубове не се разпределят равномерно за всички възрастови групи. През изминалите години Община Асеновград подпомагаше ФК „Асеновец” със 70 хил.лв. Задача на УС на клуба бе да вземе решение каква част от парите ще се отпуснат за детската школа и каква ще бъде отпусната за мъжкия отбор. След днешното решение детските школи ще разполагат с 30 хил.лв.годишно, а останалите 40 хил.лв. ще покриват разходите на мъжкия отбор. Остават в сила средствата, които общината отпуска за поддръжката на стадион „Шипка” в размер на 5 хил.лв.

Аналогично е и решението за клубовете в селата. Детските школи ще имат отделен бюджет.

„Това се прави в интерес на децата на Асеновград. Както виждаме все по-малко деца тренират, а треньорите го правят почти без възнаграждения. Надяваме се, че чрез това решение ще върнем мотивацията у треньори и деца-футболисти”- обясниха решението си съветниците.