Свети ап. Андрей

Св. ап. Андрей е брат на св.апостол Петър, с когото навсякъде вървели след Спасителя. Те били свидетели на Неговите чудеса, смърт и възкресение.

Името на св. Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранване на хората с пет хляба. Андрей с трима други апостоли чули пророчеството за разрушаването на Йерусалим и за свършека на света, разпитвайки Иисус за бъдещата съдба на Църквата.

Около средата на първи век Св. Андрей бил най-видният проповедник на християнството в станалите по-късно български земи по Черноморието. За проповядването на християнската вяра той получава смъртна присъда и е разпънат на кръст.

Според народните вярвания от днешния ден започва нарастването на деня.: „На Едрей ден започва да наедрява денят, колкото едно просено зърно.“ – гласи една българската поговорка.

В храм „Свети Архангел Михаил“ в Асеновград отец Милен отслужи празнична Света литургия.

Наш екип се срещна със завършилия гръцка семинария църковен певец Любомир Йорданов. Той припомни някои интересни факти за светеца. Какви са те, може да видите тази вечер в информационната емисия „Дневник“ от 19:30 ч. и 22:00 ч. по телевизия ТВ САТ КОМ.