Телевизия ТВ САТ КОМ

Днес е Игнажден

Тази година Игнажден празнуваме на 19 декември. С богослужения в православните храмове в цялата страна днес се почита свещеномъченик Игнатий Богоносец. Игнажден, според църковния календар, е на 20 декември, но когато датата се падне в неделя, празникът се измества ден по-рано.

Свети Игнатий Богоносец е наричан Богоносец, защото сам казвал, че носи в сърцето си Бога. Смята се, че той е детето, което Исус Христос посочва, когато обяснява кой е най-голям измежду себеподобните. Св. Игнатий Богоносец е ученик на Йоан Богослов. Ръкоположен е за втори архиепископ в град Антиохия. Въвежда в богослужението пеенето на два хора. Осъден на смърт от римския император Траян (98-117) заради верските си убеждения. Загива мъченически, разкъсан от лъвове.

Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Богородица.

В народните поверия този ден се смята за начало на Мръсните дни , които продължават до Богоявление .

Може би няма друг празник, който да е свързан с толкова поверия и ритуали.

Вечерта срещу празника е първата Кадена вечер. За нея се приготвят постни храни. На трапезата се слага сурово жито и орехи. Върху хляба или житото се запалва свещ, а най-възрастния обхожда с тамян и въглен и кади. Пепелта, свещта и орехите се запазват за останалите кадени вечери.

От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако „полазникът“ е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко. Цялата обредност на Игнажден предначертава благоденствие през новата стопанска година.

Според народните поверия на Игнажден не бива да се изнася нищо от къщата , за да не излезе берекетът.Не се иска и не се дава нищо назаем, не се става от трапезата по време на ядене, не се шие и плете. Ако на Игнажден вали дъжд или сняг, годината ще е плодородна.
На Игнажден ден празнуват: Игнат, Игната, Искра, Пламен, Пламена, Огнян и техните производни. Да им е честито името !

Exit mobile version