За първи път в България Международният ден на младежта се почита официално през 2007 година. Чрез него се дава възможност младите хора да разгърнат потенциала си, да се интегрират по-лесно в процесите на вземане на решения на глобално, национално и местно ниво. Чрез информационни кампании те се стремят да привлекат общественото внимание върху проблемите си.

Общото събрание на ООН приема направените препоръки на Световната Конференция на министрите, отговорни за младежта, 12 август да бъде обявен за Международен ден на младежта. Това става на 17 декември 1999 г. Препоръката на Общото събрание е да бъдат организирани публични събития и инициативи в подкрепа на този ден.

ООН разработи рамка с три основни цели за отбелязване на днешния ден, а именно: – Повишаване ангажираността и инвестирането в младежта;
– Повишаване на младежкото участие; – Повишаване на междукултурното разбирателство сред младите.

Денят на младежта у нас през годините се е отбелязвал с множество инициативи. Чрез организирани концерти, отборни предизвикателства и забавни игри, Пловдив бе едно от местата, където на този ден се събираха най-много млади хора, които да покажат умения, знания, творчество и за да се забавляват.