Телевизия ТВ САТ КОМ

Днес е празникът Златна ябълка

Празникът, наречен Златна ябълка, се чества на петата събота от Великия пост. Това е наш, местен празник, свързан с чудо от 1765 година, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона.

Това събитие е описано в синаксар за златната ябълка от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на манастира Св. Св. Кирик и Юлита. В него той разказва за жена, която била бездетна, която закъсняла да вземе благословен хляб от храма, затова свещеникът и дал една ябълка и не след дълго тя заченала. За благодарност жената дарила ябълка от злато в същия размер, която станала част от обкова на иконата. Чудотворната икона на Божията Майка – наречена Златна Ябълка се пази в храма в кв. „Горни Воден“ и води началото си от XVII в. Това е икона много почитана от вярващите и най-вече сред бездетните съпрузи.

И тази година множество християни се стекоха в асеновградския храм „Успение Богородично“ в кв. „Горни Воден“, за да се помолят за рожба или да благодарят, че вече са се сдобили с такава.

Празникът по традиция се пада в съботата преди Лазарова събота. Тази година денят 9 април. Ден по-рано Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в храм „Успение Богородично“ в кв. „Горни Воден“, а днес митрополитът възглавява Архиерейска света Литургия, която започна в 9:00 часа

Exit mobile version