дарение книги
дарение книги

Днес честваме Международния ден на книгата и авторското право.

Решението е взето от ЮНЕСКО през 1995 г. 23 април да се обяви за Световен ден на книгата и авторското право. Като събитие, обаче, този ден е стартирал още през 1923 год. от книжарница в град Каталуния, Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес, починал на тази дата.

Днешният ден бележи рождението и смъртта на други бележити автори- Уилям Шекспир, Владимир Набоков, Инка Гарсиласо и много др. Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва в целия свят от различните правителства, неправителствени организации,от много културни институции.

В рамките на програмата “ Дни на книгата“ всяка година в Асеновград се организират различни културни мероприятия. Тази година, с отпадането на мерките, бе дадена възможност отново да се проведат множество събития, в които повече хора да се включат. Събитията от програмата “ Дни на книгата 2022″ в Асеновград, организирана от Градската библиотека, стартираха още в края на месец март и продължиха през целия месец април. Последно събитие е насрочено за 27.04 от 17:30 ч. В НЧ „Свети преп. Паисий Хилендарски”. Тогава ще се проведе „Приказките оживяват” с участието на децата от Детско ателие към читалището.