Световен ден на здравето

Датата 7 април е обявена за Ден на здравето през 1948 г. У нас отбелязването на Деня на здравния работник започва от 1964 г.  От 16 години  е преименуван на професионален празник на работещите в сферата на здравеопазването. Всяка година празникът се отбелязва под различно мото, като всеки път се акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация. Празникът дава възможност да се стартират колективни действия за опазване здравето на хората.

На днешния празник на здравето освен лекарите, празнуват и медсестрите, фелдшерите, фармацевтите, както и всички, работещи в сферата на здравеопазването.

Припомняме, че през изминалата 2021 г. възпитаници от ПГ „Св. Патриарх Евтимий“-Асеновград показвали своя труд и професионални качества, участвайки в дарителска инициатива, насочена към  бебетата от родилното отделение на МБАЛ-Асеновград. По повод Международния ден на здравето ученици от гимназията, заедно с техни преподаватели, дариха на отделението собственоръчно ушити от тях чаршафи.

По повод Световния ден на здравето Областният управител на област Пловдив Йордан Иванов изпрати Поздравителен адрес:

„УВАЖАЕМИ ЛЕКАРИ, МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ, АКУШЕРКИ,

МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ,

Приемете най-искрените ми поздравления и дълбоката ми благодарност за благородните усилия, които полагате за опазване на живота и здравето ни!

Професията Ви изисква всеотдайност и човеколюбие, сила и неуморна енергия. През последните тежки години на пандемия Вие понесохте и продължавате да носите на плещите си целия товар. С риск за собственото си здраве Вие се грижите за нашето, често пъти на цената на лични жертви.

Нека хуманността и знанията Ви водят при вземането на всекидневните, често трудни решения в името на пациентите.  Продължавайте да вдъхвате надежда и да носите изцеление. Убеден съм, че Вашите усилия ще получат още повече признателност и ще Ви носят удовлетворение.

Желая Ви здраве, бодрост, сила и оптимизъм! 

Честит Световен ден на здравето! Честит празник!“