Днес е Велика събота. Това е последният ден от Страстната седмица. Денят предшества Великден и чудото на Възкресение. На днешния ден църквата символично оплаква тялото на Христос. Почита пребиваването на Неговото тяло в гроба, както слизането Му в ада за възвестяване на победата над смъртта, за избавлението на душите.

Освен на Велики четвъртък, днес също могат да се боядисват яйца. Първото боядисано яйце се оставя за Богородица. Вярва се, че то има лечебни свойства.

В полунощ християните се поздравяват с „Христос Возкресе! – Воистина возкресе!“, като си пожелават здраве и щастие.

На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Иисус. Юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предрекъл възкресението Си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат Тялото на Иисуса, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.
Църквата прославя днешния ден като „най-благословения седми ден“, тъй като това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв Човек, а в същото време спасява света и отваря гробовете.
Положен вече в гроба, Духът на Иисуса е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново за нас райските двери. Това ще се случи на следващия ден. В Неделята, наречена с най-краткото име – Великден.
Страстната седмица е най-дългата седмица в годината. Тя е наситена с много тъга и покъртителни изживявания. Защото страст означава страдание. А страданията Христови са прелюдия към вечния живот.