Телевизия ТВ САТ КОМ

Днес е Видовден

Според народното вярване това е денят на възмездието, когато всеки ще си получи заслуженото и ще бъде наказан за сторените дела.

Видовден се отбелязва винаги на 15 юни. Няма сведения да съществува светец с подобно име и този ден не е включен в църковния календар. Произходът му се свързва с легенди и предания от езически времена. На тази дата се почитат двамата светци Елисей ( Лисе ) и Вартоломей и тяхната сестра Вида. Това е денят за предпазване от градушки и други природни бедствия. Елисей и Вартоломей, както и Герман ( също смятан за техен брат ), са известни още с името „светците – градушкари”, които изпращат природни стихии, най- вече градушки.Според народното вярване те поразяват провинилите се, които заслужават наказание. Именно тук трябва да търсим и произхода на израза: „Ще дойде Видовден“.

На този ден не се работи, за да не се предизвикат светците „градушкари”.
В народната митология Видовден е като „денят на Страшния съд”, когато всеки очаква възмездието си. Вида наподобява римската Темида, която отсява истината от лъжата. Защото от хилядолетия хората са вярвали, че дори и съдът да сгреши, идва Видовден, когато всичко си идва на мястото и всеки съгрешил получава наказанието си.

 

 

Exit mobile version