Освен тържествата, посветени на Освобождението на Асеновград, днес отбелязваме и големия християнски празник Антоновден. Денят е посветен на предпазването от болести. Антоновден е посветен на доброто здраве. И за да не ни настигат болести, традицията повелява на днешния празник жените да не предат, да не плетат, да не варят боб и леща. Според вярванията, така ще предпазят близките си от чума и шарка през годината. А за да е още по- крепко здравето на семейството, домакините трябва да омесят содени питки, намазани със сметана, и да ги раздадат на съседи и приятели.
   За да проучим дали асеновградчани спазват традициите на днешния празник, посетихме една от църквите, където вярващи дойдоха, за да запалят свещ и да се помолят. Те разказаха, че са запознати само с част от традициите. Споделиха още, че днес са се помолили най- вече за здраве и късмет.
  
А накратко, днешният ден е посветен на Свети Антоний, защото в народните поверия се разказва за двама братя близнаци. Това са ковачите Андон и Атанас. Според вярванията, те първи изобретили ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден, който се чества на 18- ти януари, са един след друг и се отбелязват, като празници на ковачи, железари и ножари.
  
Повод да почерпят днес имат всички, които носят имената Антон, Антония, Андон, Тони, Донка, Дончо.
  
Утре, пък, празник имат Атанас, Атанаска, Наско и производните им.