Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

Днес настъпи астрономическото лято

В 17:54 часа българско време на днешния ден  беше отбелязано   лятното слънцестоене, а с него настъпи и астрономическото лято.

21 юни е  най-дългият ден и съответно с най-късата нощ за 2019 година за всеки, който живее на север от екватора.

Това е и ключово културно събитие в много древни и съвременни общества. Денят на лятното слънцестоене е натоварен с много символика. Енергията на Слънцето – живителна, унищожителна и пречистваща, достига своя връх. Дали вярваме или не,  това всеки си знае. Но има нещо в този така дълъг ден, нещо мистично. Наближаващият Еньовден- 24 юни, е част митологията на лятното слънцестоене при българите. Според християнската традиция, това е рождения ден на Св. Йоан Кръстител. Билките, брани на този ден, могат да лекуват всякакви болести, защото в тях е съсредоточена най- много от живителната слънчева енергия.

Специалистите по езотерика съветват, на този ден да се правят големите планове за живота. Всичко, което се постига, според тях, е  с насочена навън енергия. Взорът ни трябва да е насочен навън, към света, към бъдещето. Новият сезон- лятото, трае до есенното равноденствие, когато е време за равносметка.

Exit mobile version