Св. Даниил е един от четиримата големи библейски пророци от Стария Завет. Когато Вавилон бил завзет от мидейския цар Дарий, Даниил бил хвърлен в яма с гладни лъвове, тъй като не се кланял на езическите идоли. Но с молитва на уста и чисто сърце, той укротил лъвовете и избегнал смъртта. Дарий бил изумен от чудото и издал заповед да оставят Даниил и неговия Бог на мира и признал могъществото му в закон.

Св. Даниил живял до дълбока старост. Той получил много откровения, записани в т.нар. „Книга на Даниил“. Тя е съществена част Стария Завет.

Освен в юдаизма и християнството, пророчествата на Даниил, описани в неговата книга, са дълбоко ценени и в исляма, където малко християни получават признание.

Пророчествата на Даниил занимават ума на известни хора през вековете. От древността до днес те са вдъхновение и извор на мъдрост. Светецът е символ на себеотрицание, скромност и духовно величие, единствено благодарение на силната му вяра. У нас Св. Даниил има своето място в народната традиция.

На този ден жените месят малки питки за здраве на децата. Имен ден празнуват днес: Данаил, Даниел, Даниела. Името Даниил означава: „Бог е моят съдия”. Честито на имениците !

Ирина Иванова