Телевизия ТВ САТ КОМ

Днес празнуват носещите имената Панталей, Пантелей и производните им.

Днес православната църква почита Св. Великомъченик Пантелеймон, Св. Седмочисленици, Успение на Св. Климент, архиепископ Охридски

Св. Пантелеймон живял през III в. При раждането си бил наречен Пантолеон, което означава „лъв във всичко“, по-късно името му  било заменено с Пантелеймон, което означава  „всемилостив“.

Приел християнското учение и се покръстил.  

Св. Пантелеймон бил обвинен в магьосничество и жестоко измъчван, но не се отрекъл от вярата си. Бил убит на 2 юли 305 г. Част от мощите на светеца се намират в манастира „Св. Панталеймон“ в Света гора.

Народът нарича Св. Пантелеймон Пантелей Пътник или Воден Пантелей заради тълкуването на името Пантелеймон, асоциирано с думата „път”.  Едно от най-разпространените вярвания е, че в деня на Свети Пантелей лястовиците и щъркелите отлитат за топлите страни или „се събират да пътуват”. Близко до това е вярването, че този ден е добър за пътуване и който има да пътува надалече, е добре да тръгне днес. 

 

На тази дата празнуват гурбетчиите, но се почита и от врачки, баячки и чакръкчии. Св. Пантелеймон е почитан и като лечител. Вярва се, че светецът пази от наводнения. Църквата чества днес и паметта на Светите Седмочисленици Климент Охридски, Наум, Ангеларий, Горазд, Сава и братята Кирил и Методий.

Днес празнуват носещите имената  Панталей, Пантелей  и производните им.

Exit mobile version