Днес се отбелязва Световният ден на туризма. Денят се чества почти от 40 години под егидата на Световната организация по туризъм към ООН.

По време на третата сесия на Генералната Асамблея на Световната Организация по туризъм към Обединените Нации през септември 1979 г. се взема решение за тържественото отбелязване на Световния ден на туризма. Началото се поставя през 1980 г. Най-важното послание е да се засили усещането за изключителната роля на туризма в социалния, културния, политическия и икономически живот на обществата.

В Асеновград днешният ден се е отбелязвал с различни инициативи през годините, предимно с походи до близки дестинации. Днес, по повод празника, решихме да  извършим почистване на района на и около Асеновата крепост. Това каза директорът на ОП „Туризъм“ към Община Асеновград, Димитър Кирков. Той допълни, че освен почистването, служители на общинското предприятие са се заели със задачата да освежат и боядисат в сградата на информационния туристически център, който е в непосредствена близост до НПК „Асенова крепост“.