На днешния ден през 1905 г. е учредено първото професионално обединение на пожарникарите в България.
На този форум 17 пожарни командири от страната за пръв път се обединяват, единодушно приемат решение за създаване на пожарно дружество в България и определят бъдещото изграждане и развитие на пожарното и спасителното дело в страната. Съборът се открива от най-възрастния пожарен командир – Георги Атанасов от Пловдив. Във връзка с този исторически факт с Решение № 385/13.09.1995 г. на Министерски съвет датата 14 септември е обявена за професионален празник на специализираните органи за пожарна безопасност и защита на населението в Република България.

Всяка година на този ден се отбелязва професионален празник и се отдава почит на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари. На 14 септември по достойнство се отдава и дължимото на всички служители от структурите на “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР, на техния професионализъм, трудолюбие, смелост и всеотдайност. Седмицата, в която попада тази бележита дата, е обявена за Седмица на пожарната безопасност.
Екипът на телевизия ТВ САТ КОМ поздравява всички пожарникари с пожелание за здраве, щастие, късмет, професионални успехи.