Свети мъченик Талалей е християнски мъченик и светец. Мъченик Талалей е роден в Ливан, баща му се казвал Верукий, а майка му Ромилия. По занятие лекар, едва на осемнадесет години смело изповядващ своята вяра в Господа Иисуса Христа, съдия заповядал на двама палачи – Александър и Астерий, със свредел да продупчат коленете му и като проврат въже вътре през продупчените кости, да го обесят на дърво.

Християнските богослужебни книги разказват за невидима Божия сила побъркала ума на палачите и те вместо Талалей продупчили една дъска и я окачили на дървото. Когато мъчителите на младия мъж разбрат за случилото се, решават, че палачите умишлено се подиграват с дадените им заповеди. За постъпката си е заповядано да бъдат подложени на изтезания. Тогава Александър и Астерий сред мъченията извикат: „Жив е християнският Господ! Отсега ние ставаме християни, вярваме в Христа и страдаме за Него!“

Като чул това, мъчителят им заповядва да ги посекат с меч и сам взема свредел и се опитва да продупчи коленете на Талалей. Но както разкават християнските книги ръцете му се схванали и той трябвало да моли Талалей да го спаси, а Тимотей с молитвата си го спасява.

По-късно Талалей е хвърлен в морето. Останал невредим, той е хвърлен на зверовете в цирка, но те кротко ближели нозете му и се умилквали около него. Убит е като е посечен с меч през 284 г.