Анонс: Ирина Иванова

Сред народа ни  Петровден е един от най-почитаните празници през летния период.

Светите апостоли Петър и Павел са се потрудили много за разпространение на словото Божие, претърпели са много страдания и гонения и са ни завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот.

Според Новия завет Петър , чието рождено име било Симон, бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му Андрей пръв станал ученик на Христос и довел Симон при Исус.

Спасителят го нарекъл Петър, което значи „камък“. Името на апостол Петър се споменава постоянно в Евангелието. Той бил един от любимите ученици на Христос.

След Възнесението на Иисус, апостолът вършел много добрини, изцерения и чудеса. През 67 г. сл. Хр. При гоненията на християните по времето на Нерон, Петър бил осъден на смърт и бил разпнат като Исус.
Днес почитаме паметта и на друг светец – апостол Павел,чието име в превод означава „ малък, скромен”,

който загинал мъченически заедно с апостол Петър на 29 юни 67 г. Смъртта му съпровождали множество чудеса. Преданието разказва, че вече отрязаната глава на светеца продължавала да слави Господа, а там, където тя паднала, избликнали при извора (на мястото на днешния манастир “Три фонтана” край Рим).

В апостол Петър Църквата вижда образ на един отрекъл се от Христос и след това покаял се, а в апостол Павел – образ на един, който се противил на Господ и след това повярвал.

Своя храмов празник отпразнува днес асеновградският параклис , носещ името на светите апостоли. Божият храм се намира на ул.”Янтра”, в енорията на църквата „Успение Богородично”.

Множество хора се стекоха в параклиса, за да почетат двамата апостоли и си запалиха свещи за здраве .

Днес имен ден празнуват: Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен. Да са честити имениците !