Телевизия ТВ САТ КОМ

Днес Църквата чества празника Свети Дух

Светият Дух  е едно от лицата на Светата троица, третата ипостас на триединния Бог., Като едно от лицата на Светата Троица, Светият Дух има нетварен произход. Т.е. за разлика от останалите духове – ангели и други, споменаващи се в Библията, той не е сътворен, а е предначален.  Денят, отреден от Църквата за празник на св.Дух е винаги в  понеделника след Петдесетница. В иконографията Св. Дух се изобразява като гълъб. 

Светият Дух е най-скъпият дар на небето след Исус Христос.

Светият Дух е онази невидима сила, която  дава живот на всички твари, чрез която ни се даряват всяка мъдрост, всякакви духовни дарове и различни добродетели. Той е източникът на всичко живо. 
Светите отци казват, че Светият Дух не е създаден от Отца, не е сътворен, не е роден, но произлиза от Него. Тази Божествена тайна Православната църква не се решава да подложи на разсъждение, защото смята, че Господ открива на човека само толкова, колкото му е необходимо за неговото спасение и много тайни остават за нас зад непроницаема завеса. 
Светият Дух обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове .
Плодовете на Духа, по думите на апостол Павел, са: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание .

Днес своя храмов празник отбелязват всички божи храмове, носещи името „СВ.Дух”. Един от тях е и параклисът в с.Лясково над Асеновград. На днешния си празник лясковският параклис събра десетки хора, които се помолиха за здраве, мир и добруване между хората.

„Да, Светият Дух върши чудеса !”- заяви пред ТВ САТ КОМ Кръстан Чечкин, разказвайки как в детска възраст е бил излекуван с помощта на Св.Дух от тежка болест имено в този параклис.

За празника Св.Дух на богомолците беше раздаден курбан, а кметският наместник Софка Орманова пожела на всички жители на селото и на всички българи здраве , разбирателство, усмихнати и спокойни дни .

Exit mobile version