Телевизия ТВ САТ КОМ

Днес Църквата чества Св. Дух

Първият ден след Петдесетница според православния календар се чества като ден на Светия дух. На този ден църквата прославя единство на Светата Троица – Отец, Син и Дух.

Смята се, че от този ден душите на мъртвите вече са напуснали Земята и са намерили покой.

В християнската символика Светия дух се приема като силата, даваща живот на всички същества на Земята. Светият дух освещава човешката душа и тяло, а неговият образ е белият гълъб.

Този образ навлиза в християнската митология, тъй като според поверията 50 дни след възкресението си Христос се явил във формата на бял гълъб пред Дева Мария и апостолите.

Освен че е източник на всичко живо около нас, за Светия дух се вярва ни дарява с мъдрост и ни поощрява да вървим напред, следвайки пътя на мира и любовта.

По думите на апостол Павел Светият дух ни дарява още с радост, търпение, благост, милосърдие, състрадание, вярност, самоконтрол и смиреност, които са най-големите добродетели според християнските канони.

Обичаите за днешния ден повеляват да се коленичи върху орехова шума, защото орехът се смята за дървото, което свързва земния и небесния свят.

Днес своя храмов празник със Света литургия отбеляза асеновградския храм „Св.Троица”. В двора на храмd, още преди да е завършена църквата, е заработило първото българско училище в града.

Поклонниците свързват името на този красив храм, кацнал във високата част над централния площад, с вградения в църквата параклис „Св.Мина” и с молитвите пред мощите на Св. Киприян, съхранявани в църквата.

Exit mobile version