Св. Григорий Богослов е бил родом от гр. Назианз, Кападокийска област, затова можем да го открием в литературата и като Назиански. Бил е и 12 години архиепископ на църквата в Цариград, откъдето пък идва името Цариградски.

Св. Григорий притежавал дълбоко благочестие и високи дарования. Той бил една съзерцателна поетическа натура, чувствителен и примирителен. Към края на своя живот той   прекарал дните си в мечтаното безмълвие, в песнословия на неизказаното Божество, на неразделната и единосъща Троица.

Църквата определя св. Григорий като „Троически Богослов“, като „таинник на Св. Троица“. Църквата пази и следва неговото богословско учение, което разкрива със словата на философстващия разум възвишените истини на апостолската проповед.

Освен, че св. Григорий е бил изключително богоотдаден и праведен човек, че той е бил и един човек с много задълбочени интереси в областта на науката. Въпреки че по образеца на житията го описват като вглъбен в себе си и богосъзерцателен, той е бил освен това и талантлив поет и писател, което се вижда от запазените му писма и автобиографичните му стихове.

Имен ден днес празнуват    Григор, Григорена, Григорий, Гриша. В превод името Григор означава „ който бди”,”бърз”, „бодърстващ. Честито на имениците !!!

Григор (означава „който бди“ или „григорос“, което значи „бърз“).

Автор: Ирина Иванова