Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

Днес Църквата почита паметта на Св.Йоан Богослов- покровител на журналистите и телевизионните работници

Св.Йоан Богослов е един от 12- те апостоли на Исус Христос.

Първоначално той бил ученик на Йоан Кръстител. Заедно с Андрей Първозванни, пръв последвал Спасителя. Йоан е този ученик, на когото разпнатият Христос поверил майка си. Според преданията Св.Йоан доживял до дълбока старост, грижейки се за Богородица до нейното Успение. В края на живота си бил заточен на остров Патмос, където написал знаменитото си „Откровение”- последната книга на Библията, известна също като „Апокалипсис”.

Евангелието на Йоан е четвъртото Евангелие на Новия завет и се отличава от останалите три, тъй като е по-скоро философско, отколкото историческо.

Основен момент в текста е Божията любов, която е всеопрощаваща, а Евангелието завършва с предсказанията на престоящ ден на Страшния съд, когато Христос ще се върне на земята, за да награди праведните и да накаже грешниците.

Вярва се, че Йоан Богослов може да лекува от всякакви болести – душевни и телесни, и е необходимо единствено да му се помолим.

Светецът се почита за съхранение на любовта, за запазване на семейството, а така също се тачи като помагащ на журналисти и телевизионни работници

Exit mobile version