Св. Йоан Предтеча е най-големия между родените от жени, най-великия човек след Пресвета Богородица. Неговото раждане предшества Деня на Христовото явяване в този свят и е оградено от чудеса, от чудесната Божия сила. Рождението на Свети Йоан е подсказано „свише“ – неговите родители Захарий – юдейски свещеник и Елисавета, вече на преклонна възраст, получават ангелска вест, че ще имат син.

Св.Йоан е заченат с Божията намеса. Наречен Кръстител или Предтеча, той се ражда няколко години преди Исус Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ, поради което го наричаме Предтеча. Той първи започва покръстването на юдеите във водите на река Йордан. Свети Йоан Предтеча кръщава и самия Бог Иисус Христос, откъдето идва и наименованието му Кръстител.

Сред народа ни празникът е популярен като Еньовден.

Смята се, че в името на този празник са се слели две имена – Йоан и Еньо, както и две култури – християнската и прабългарската.  „Ени” е прабългарска дума, която означава „нов ден”.

Днес имен ден празнуват Йоан, Йоана,Еньо, Енко, Енчо, Янко, Яна и производните им имена. Празнуват и всички, носещи имена на билки. Честити да са имениците!

Автор: Ирина Иванова